Hvilke ting kreves om man skal skaffe seg hest?

Å ha egen hest er for mange den ultimate lykke. Hester er flotte dyr som kan gi sine eiere endeløst med hygge og kos, men hest er mye arbeid. Fakta er at hest er mye mer arbeid enn mange tenker over. En hest krever mye av ens tid, man kan ikke bare sette en hest på en stall og ri den ved de anledninger man har tid eller ønsker. En hest krever daglig tilsyn og stell. Ofte krever en hest langt mer enn de fleste tenker over. Nå er det ikke vår hensikt å skremme noen fra å kjøpe seg hest. Tvert imot, vi ønsker alle velkommen til hestemiljøet, være det seg at man ønsker å delta i organiserte løp eller bare ha dyret som en hobby. Vi ønsker bare å klargjøre en del fakta rundt det å holde hest.

Tenk før du kjøper hest!

Hester er fantastisk dyr, men å kjøpe hest krever en rekke kloke og gjennomtenkte avgjørelser. Har du faktisk nok fritid til å holde hest? Hvor skal hesten bo? Har du sett over alle kostnadene hestehold innebærer? Å ha egen hest, eller egne hester, er en gave. Hestelivet er en livsstil som passer den som liker dyr og som ikke er redd for å ta i et tak. Det finnes like mange måter å holde hest på som det finnes hestemennesker, fra konkurranserytteren som satser profesjonelt, til karrieremennesker som har hesten som et pusterom i en travel hverdag, til familie med ponni på landet. Hesten er til like stor glede for alle grupper. Hver og en som skaffer seg hest har også det samme ansvaret. Hesten er ikke en traktor som du plasserer i et skur mens du venter på at vinteren skal gå over eller regnet skal opphøre. Hesten din trenger mat, mosjon, tilsyn, omtanke og trening. Hver dag, året rundt, søndag morgen som sommerferie, uansett om det er varmt eller kaldt, glatt eller vinterstormen river om husveggene. Alltid er det noe, uansett om du har hesten på et hestesenter, eller hjemme i egen stall. Vannet kan fryse. Dekken må vaskes. Hesten må børstes og sjekkes for sykdommer. Ikke kan du reise bort uten å først ha sørget for at noen passer hesten din. Har du hest, har du et enormt ansvar.

Hva kreves av utstyr

Et hestekjøp er ikke en impulshandling. Det er en stor avgjørelse man ikke kan ta lett på. Å ha hest koster både tid og ikke minst penger. Det er viktig at du selv, sammen med hele familien, har tenkt gjennom saken før dere skaffer et nytt og stort familiemedlem. Har man først kommet så langt at man har vedtatt at hest skal anskaffes, må man tenke over hva man trenger av utstyr for å kunne gi hesten et godt hjem og liv. Vi tar det som en selvfølge at man har stall som er riktig innredet med gode matter og rikelig med mat og vanntilførsel til dyret. Utstyret man trenger for å holde hest avhenger i stor grad av hva man skal bruke hesten til. Skal man bare ha den som kjæledyr og ridevenn, er det ikke så mye man trenger. Hesten og alt utstyr skal rengjøres hver dag etter at det er brukt. Sørg derfor for å ha det som trengs av børster og hovrengjøringsutstyr. Salen skal være tilpasset hesten, det er ikke godt nok å bare plukke opp en sal fra nærmeste stall. Dersom du rir i en dressursal med kort gjord og lange gjordstropper, er det viktig å sørge for rett tilpasset stropper slik at salen sitter godt og hesten ikke skades. Alle hester skal ha sitt eget, tilpassede hodelag. Bittet må passe hestens munn og det skal ligge stabilt, men ikke være så kort at bittringene trykker mot hestens kinn. Har man dette basisutstyr er man godt nok utrustet for å ha hest. Skal man bruke hesten til annet må man selvsagt skaffe seg passende utstyr ut fra hvilke oppgaver man ønsker at hesten skal utføre.

Privacy Policy